Onderscheidende communicatie

Wat je zegt, ben je zelf

Over het belang van het waarmaken van je merkbelofte 

Mond-tot-mond reclame is over de eeuwen heen altijd al de meest effectieve promotie voor bedrijven en organisaties geweest. Met de opkomst van social media heeft deze vorm van reclame nog eens een enorme vlucht genomen. Als je ergens ontevreden over bent, hoef je je niet meer te beperken tot je vrienden en familie. Je kunt je mening kwijt op vergelijkingssites zoals www.zorgkaartnederland.nl, www.kieskeurig.nl of www.tripadvisor.nl. Je kunt het op Facebook zetten of je frustratie van je aftweeten.

Het bedrijf achter het merk

Mensen worden steeds kritischer en bewuster en krijgen steeds meer belangstelling voor het bedrijf achter het merk. Ze willen weten met wie ze te maken hebben, wat voor mensen in een bedrijf werken, wat de principes zijn van een organisatie op belangrijke punten als milieu, duurzaamheid, transparantie, werkgeverschap etc.

Doen wat je zegt en zeggen wat je doet

Daarbij gaan ze meer af op de mening van vrienden, familie en ‘social influencers’ dan op wat de organisatie over zichzelf beweert. Dat betekent dat bedrijven en organisaties moeten doen wat zeggen en zeggen wat ze doen, omdat dat dat cruciaal is voor hun reputatie.

Vijf basisprincipes

Die reputatie begint altijd intern. Hij komt voort uit de identiteit, het DNA van de organisatie. Een succesvolle reputatie kent vijf basisprincipes:

  • Zichtbaarheid– iedere organisatie moet bekend zijn bij relevante publieksgroepen om een reputatie op te bouwen en haar producten of diensten aan de man te kunnen brengen. Je moet dus op een of andere manier in beeld komen.
  • Onderscheidendheid – om een sterke reputatie op te bouwen en te voorkomen dat je organisatie ten onder gaat in de grote groep gelijksoortige aanbieders, moet je je onderscheiden van de rest zodat je in de hoofden van de stakeholders blijft hangen. Dus ga je op zoek naar wat je echt anders maakt en draagt dat uit.
  • Authenticiteit – doe je niet anders voor dan je bent, dat geldt voor organisaties net zo goed als voor mensen. Het publiek waardeert echtheid en prikt meestal snel door ongeloofwaardige beloften heen.
  • Transparantie – wees open over de manier waarop je zakendoet. Organisaties die eerlijk werken, hebben niets te verbergen; ook al kan er het een en ander worden verbeterd. Zaken proberen te verbergen roept wantrouwen op.
  • Consistentie – wees consistent in gedrag en communicatie, waai niet met alle winden mee. Mensen weten graag waar ze aan toe zijn en wantrouwen bedrijven die steeds iets anders roepen. Waarover spraken zij?

Intrinsieke waarden

Geldt dat alleen voor bedrijven? Zeker niet. Non-profit organisaties worden vaak gedreven door intrinsieke waarden en geloof in een bepaald doel. Mensen werken er vaak omdat ze geloven in het maatschappelijke doel dat de organisatie voor ogen heeft. Dat verbindt medewerkers en geeft hun richting. In dit soort organisaties kan internal branding heel effectief zijn. Het gaat er dan om de interne drive te vertalen in een duidelijke belofte aan de buitenwereld.

Samen unieke waarden vaststellen

Het mooiste is om met de gehele organisatie vast te stellen wat de unieke eigenschappen zijn. Wat onderscheidt onze organisatie van andere, soortgelijke organisaties? Waar zijn wij trots op, goed in, wat zijn waarden die ons verbinden? Door hierover samen na te denken creëer je niet alleen een authentiek merk waar iedereen achter staat en dat iedereen uit kan dragen, maar het zorgt bovendien voor betrokken medewerkers.

Als medewerkers zelf hebben meegedacht en zich deel van de oplossing voelen, zullen ze ook eerder geneigd zijn om net dat stapje extra te zetten wanneer dat nodig is en echte ambassadeurs zijn.

Hoe doe je dat, gezamenlijk een authentiek merk creëren? Als startpunt ga je op zoek naar de rode draad, een uniek, richtinggevend begrip waarin de diverse facetten van de organisatie worden weerspiegeld. Meestal gebeurt dat door een combinatie van deskresearch, interviews met medewerkers en bijeenkomsten met diverse stakeholders.

Authenticiteit levert resultaat

Organisaties die erin slagen intern een authentiek merk neer te zetten, hebben voordeel van een sterk merk dat zowel door de medewerkers als door hun klanten en stakeholders gedragen wordt. En dat komt de bottom line, waar het uiteindelijk om gaat, zeer ten goede.


© Copyright - Vanherelcommunicatie.com